Място за Вашата реклама

Четвъртък, 12 Септември 2019 07:10

Фили фили

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Иван Сариев, Бургас
Има хора, които наричат други „русофили”, което буквално значи, че това са обичащите безрезервно Русия, всичко руско и всички руснаци без изключение. Те пък им отвръщат с определението „русофоби” – тоест мразещи гореизброените категории. Последното, обаче, е неточно и невярно. Няма нормален човек, който да мрази абсолютно всички хора, само защото са от една народност. В цялата история има едва две изключения. Например преди години един такъв водач на висшата раса мразеше всички евреи – независимо дали са деца, жени, художници, простаци, милионери, бедни, умни, глупави – изобщо всички. Той ги затваряше в концлагери, тровеше ги с газ „Циклон”, убиваше ги с гладуване и куршуми. Свърши в подземния си бункер като милионите си жертви. По същото време друг такъв вожд- баща на народите мразеше пък всички свои сънародници в параноичния си страх, че искат да го свалят и заговорничат срещу него. Той ги изселваше, уморяваше ги от глад по време на „голодомора”, затваряше ги в „психушки” и в концагерите на ГУЛАГ, бесеше ги или разстрелваше. И той свърши както подобава – сам и зъл, парализиран и неподвижен в своята дача.
Толкова за тези двама типични „фоби”, които са добра илюстрация до какво може да доведе екстраполирането на тази дума. Всички останали не са „фоби”. Защото не можеш да наречеш „русофоб” човек, който не харесва всичко руско, но обича великите руски поети, учени, писатели и има приятели сред обикновените хора. А такива имено са онези българи, на които незаслужено им прикачват този епитет. Затова за тези хора трябва да се намери точното определение и то е „българофил”, тоест човек, който обича страната и народа си и не мрази цели други нации априорно.
По-странна е „русофилията”. Нима можеш да обичаш безусловно всеки, само защото е руснак? И при това всички руснаци до един – и пияниците сред тях, и престъпниците, и глупаците, и дори политиците? И можеш ли в любовта си да стигнеш дотам, че да си съгласен и да одобряваш доброволното и раболепно предлагане на собствената ти страна на друга държава в качеството й на шестнайсета република! За което сигурно са се обърнали в гробовете нашите възрожденци и поборници за независима и свободна България. Да държиш на друга държава повече, отколкото на родината си? Да вееш чужди знамена на български празници? Да се бориш със зъби и нокти твоите чеда – българските пилоти да летят на неконкурентни самолети-патрулки и да бъдат сваляни като мухи само и само да не застрашат изтребителите на матушката? Може ли да си едновременно и русофил, и българофил. Очевидно, че не, защото това е шизофренно състояние. Такава раздвоеност няма даже и при прелюбодейците, защото те поне крият едната си любов, а при нашите хора дори се парадира с тази невъзможна двойственост. А и такова съчетание звучи фалшиво, много фалшиво.
Време е вече всичко да си дойде най-после на мястото и нещата да започнат да се наричат с истинските им имена. И хората тук повече да не се делят на русофили и русофоби, а, както е правилно и вярно – на русофили и българофили.
Друга категория няма.
Прочетена 4647 пъти
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре