Място за Вашата реклама

Четвъртък, 20 Октомври 2016 16:23

За разликата между здравата любов и неврозата

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Не си лягай с партньор, който има повече проблеми от теб
Михаил Лабковски е практикуващ психолог с 30-годишен стаж. През последните 20 години е и водещ на телевизионното  и радиопредаване „На възрастните за възрастните". Бил е учител по психология и училищен психолог. В Израел е бил медиатор на двойки, които са в развод (Family Mediation Service). „Абсолютно съм убеден, че трябва да се живее така, че да ти е приятно, а за да ти е приятно, трябва само да правиш каквото искаш и да не правиш каквото не искаш. Аз така живея". Това казва за самия себе си Лабковски. 
 
 • Причина за проблемите на жената не е, че мъжът се държи като идиот. Причината е, че тя има невроза, която се нуждае от изява. За да се изяви неврозата са необходими определени междуличностни отношения, в които тя да може да си страда. Ето защо тя търси такива отношения и създава такива връзки, защото още от детството си има психическа потребност за това.
 • Измерваме любовта с нивото на страдание. А здравата любов е тази, която показва колко си щастлив.
 • Когато стюардесата ви показва методите за самопомощ при евентуална авария на борда, какво ви казва за кислородните маски? „Ако имате дете до вас, първо вие си слагате маската и после слагате на детето неговата“. В това е врътката. Всички се опитват да помогнат на детето, а те си остават луди. Това не работи така. Ако искате детето ви да е добре, първо направете нещо с главата си.
 • Мъжете са така устроени, че още от времената на майките си се приближават само до тези хора, които ги одобряват с поглед. Здравият мъж е като дете. Той се приближава, когато жената му се усмихва и го гледа в очите...
 • Здравите хора избират в другите себе си, а невротиците – отношения, които ще ги ощетят.
 • Жената никога не трябва да търпи в отношенията това, което не ѝ харесва. Трябва веднага да говори за това и ако мъжът не желае да се промени, по-добре е да се разделят.
 • Ако един човек замества с друг човек целия си свят, значи просто си няма свой свят.
 • Самотата не е отсъствие на любов. Това е липса на интерес към себе си, при това още от детството.
 • Какво да направиш, за да се омъжиш ли? Само да бъдеш себе си. Това е достатъчно. И по принцип хората обичат по тази причина.
 • Знаете ли каква е разликата между здравия човек и невротика? Здравият човек също страда, но заради реални неща. А невротикът – заради измислени. А ако не му достигат страдания, той си ги наваксва с Кафка, Достоевски и с бутилката.
 • Ако не ви харесва как се държи мъжът, не търсете оправдания за поведението му. Ситуацията „той не ми върна обаждане“ за здравото момиче означава край на отношенията, за болното – началото на любовта.
 • Както е казал писателят Кристофър Бъкли (автор на романа „Благодаря, че тук се пуши"), не яж в ресторант „Като при мама“ и не си лягай в леглото с жена, която има повече проблеми от теб самия.
 • Скромността никого не краси. Заради комплексите си, заради ниската самооценка и неувереността си, жената живее без секс и връзки не защото е грозна, а защото се отнася към себе си лошо. Задачата на психолога е да я избави от това.
 • Семейната терапия – това е разводът. Само един вид семейна терапия се смята за полезна – посредничеството на психолога при развод. Но именно този вид терапия в Русия не се практикува.
 • Единственото време в живота на човек, когато той е обективно зависим и когато може да бъде смятан за заложник, това е детството и зависимостта от родителите. Това продължава сравнително не дълго. Във всички останали случаи пребиваването във всякакви отношения е въпрос на избор на зрелия човек.

Източник: Списание 8
Прочетена 2427 пъти
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре