Националната програма  за честване на Международната година на светлината и светлинните технологии беше официално закрита в Големия салон на Българската академия на науките.

 

Един от най-вълнуващите моменти беше презентацията на историята на изобретенията, направени от братята Теньо и Димитър Попминчеви. Разработеният от тях настолен рентгенов лазер има невероятно широк спектър от възможни приложения: от ранна диагностика на болести до създаването на ново поколение микропроцесори. Тази голяма крачка в развитието на нанотехнологиите със сигурност ще бъде използвана в индустрията, фундаменталната наука и ще позволи създаването на много по-бързи компютри и хард дискове.

Разбивайки няколко догми в науката, двамата братя, заедно с ръководен от Теньо Попминчев екип от физици, успяват да генерират кохерентни рентгенови вълни в лаборатория на Изследователския институт  JILA към Университета в Колорадо, САЩ.

След това следва ново изненадващо откритие. Преодолявайки пъроначалното отхвърляне на експеримента им, те успяват да генерират хармонични вълни пропускайки УВ лазер в хаоса на плазма. По този начин се създава високооенергийна цветна дъга, т.е. честотен гребен в рентгеновата област.

Изобретението им е патентовано и ще позволи заснемането  на най-бързите движения и то с невижданата разделителна способност едновременно във времето и пространството – нещо, което беше невъзможно до този момент, с която и да е съвременна технология.

Прекрасен пример за човешките достойнства на братята е, че въпреки постигнатото световно признание, те не забравят да благодарят на своя учител от гимназията в Казанлък - Теодоси Теодосиев.

Ако искате да научите повече за публикациите и съществуващите патенти на двамата братя, може да посетите следната страница (на английски език): http://jila.colorado.edu/popmintchev/publications.html.

Православен календар

Kalendar
                          *  19-09-2019  *

Месечен календар

Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Нагоре