"Кибер-престъпниците използват всяка възможност да се възползват от незащитените потребители или фирми."

С тези думи, Josep Albors, директор на лабораторията на ESET Испания, потвърждава големия обем различни видове атаки, които са използвани от киберпрестъпниците. ESET прави преглед на най-известните случаи на годината и начините за атака, които са използвани.

- Атаките на онлайн игри.

В самото начало на годината, онлайн услугите на Sony PlayStation Network и Xbox Live на Microsoft бяха нападнати, оставяйки милиони хора без да могат да си използват. Потребителите на Steam например бяха измамени от игри с злонамерени връзки, които имитират оригинала. Също така, кибер престъпниците се възползваха от очакваното навлизане на Mortal Kombat X и популярни игри като Minecraft или Grand Theft Auto V за да разпространяват зловреден софтуер или да крадат информацията на потребителя.

- Атаките на устройства свързани с Интернет. През 2015 видяхме, например, видяхме как уязвимост на Блу-рей дисковете позволи на хакери да изпълнят зловреден код върху софтуера на Power DVD и също върху хардуера. Двама изследователи също са били в състояние да проникнат и дистанционно да управляват някои от функциите на Jeep Cherokee, поради което Chrysler бе принуден да публикува актуализация на софтуера, използван в тези превозни средства за да се предотвратят атаки от този тип.

- Измами в социални мрежи. И днес има потребители, които лесно се поддават на измами разпространени чрез Facebook, WhatsApp или Instagram, под формата на ваучери за намаление от известни фирми. Видяхме и как стартирането на Apple Watch е било използвано от престъпници, за да мамят чрез социални мрежи, предлагайки едно от тези устройства безплатно. Същото се случи и с Windows 10, която е била използвана като примамка, за да подвежда нищо неподозиращите потребители да получават нежелани съобщения или да си инсталират вреден софтуер. Най-известни станаха нападенията, извършени през социални мрежи за възрастни като Adult Friend Finder или Ashley Madison, коитопо този наин се замесиха в проблеми поради филтриране на лични данни.

Православен календар

Kalendar
                          *  19-09-2019  *

Месечен календар

Септември 2019
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Нагоре