Работата пред компютъра при лоши условия и неподходящи пози обикновено води до сериозни болки.

Най-честите оплаквания са мускулно-скелетни смущения и преумора на очите. За щастие, има няколко трика, за да се избегнат болки в шията, раменете, ръцете, гърба, краката и очите. За да направите това, вие трябва да се направят определени промени на работното място, на дисплея и осветлението.

1. Телефонът прикрепен между рамото и ухото докато пишем на компютъра.

Тази поза може да причини болка на нивото на шията, плешките и раменете.

Добрата практика: По-добре е да държите телефона с една ръка и да използвате хендсфри слушалки (свободни ръце).

2. Глава наклонена напред или назад.

Ако не направите промени в работното си място, болката във врата, скоро ще се появи.

Добрата
практика: Първо мониторът се позиционира така, че горната част е на същата височина, на която са и очите, и има 30 ° ъгъл спрямо долната част. Регулирайте, за да запазите права брадичката. Ако носите очила с прогресивни лещи, наклонете леко надолу екрана, за да бъде вратът ви леко свит. Освен това, използвайте лист хартия, който може да бъде поставен в близост до екрана на същото ниво на очите.

3. Завъртане на главата, за да се гледа екрана.

Следователно, болки във врата и гърба.

Добрата
практика: Поставете дисплея директно пред вас и ако трябва използвайте въртящ се стол.

4. Силно протегнати ръце, за да се постигне един обект

Добрата
практика: Доближете клавиатурата, мишката и телефона. Столът да бъде в близост до бюрото. Мишката трябва да е на същата височина, на клавиатурата и в близост до този. Регулирайте облегалките за ръце на стола, за да подкрепят ръцете, без да натоварват раменете.

5. Крака, които никога не докосват земята

Добрата стойка: просто трябва се регулира седалката или да се смени стола. Ако сте на средна височина, краят на седалката да се намира на нивото на коленете. Що се отнася до краката, от съществено значение е да докосват земята. За да направите това, оставете няколко пръста (около 5 см.) между предния край на седалката на стола и задната част на колената. Позицията на "кръстосани крака" е добре да се избягват, тъй като създават налягане, което блокира кръвообращението. За удобство, ако краката са на разстояние от земята, използвайте поставка за крака, която не се приплъзва.

6. Извит или твърде прав гръб

Добрата
практика: гърбът винаги трябва да бъде изправен и облегнат на достатъчно дълга повърхност. За да направите това, работното място трябва да се адаптира в зависимост от вашата височина. Проверете височината на бюрото, облегалката на стола (нито твърде висока, нито твърде ниска) и ъгъла на облегалката. Регулирайте височината на облегалките за ръце. За предпочитане е да се работи на въртящ се стол с колела и да е регулируем.

7. Писането само с два пръста

Това води до натоварване на мускулите на пръстите на ръцете и китките. Да се пише използвайки само два пръста не се препоръчва, защото, в крайна сметка, просто винаги се използват същите пръстите. Мускулите на пръстите на ръцете и китките са пътували, средно около 35 км, ако пишете около 8 часа на ден. Също така, мишка или клавиатура твърде близо, също могат да причинят болка в областта на китката, тъй като ъгълът обикновено е неправилен. Това дори може да има последствия в областта на кръста.

Добрата стойка: сдобийте се с клавиатура с меки клавиши и използвай поставчиците, които обикновено са под клавиатурата. Китките трябва да образуват права линия с предмишниците, които, от своя страна, трябва да образуват ъгъл от 90 ° спрямо рамената. Ако е необходимо, използвайте специална подложка под китката.

8. Твърде пряка светлина и отражения върху екрана

Добрата
практика: ако страдате проблеми със зрението (късогледство, астигматизъм, пресбиопия, и т.н.) е от съществено значение да промениш това, за да не се разстройва зрението по време на работа. Екранът трябва да е разположен така, че светлината да не се отразява (отражения са видими, когато екранът е изключен). Важно е също така да се регулира интензивността и контрастът на екрана в зависимост от околната светлина. Ако е необходимо, използвайте лампа за четене на документи, например. Не забравяйте редовно да почиствате екрана, за да се избегне всякакъв прах.

9. Да останеш неподвижен за дълго време

Ако очите ти са залепени за екрана през целия работен ден това може да бъде много изтощително. Опитайте се да направите пауза в продължение на 5 до 10 минути на всеки час. Възползвайте се от това време, за да си починете, да се движите, да изпънете краката си.

Добрата
практика: ако е възможно, редуващи работа пред компютъра с друга, за да си починат очите, които извършват тежка мускулна работа, когато се втренчени в близък обект.

10. Стресът на работното място

Лошата поза не е единственият виновник за здравословните проблеми, свързани с работата. Стресът може да предизвика и много злини. Еднородността и монотонността на задачите (повтарящи се работни места), въвеждането на нови технологии, претоварване с работа, липса на социална подкрепа и дългото работно време са в дългосрочен план много вредни за здравето.

Как да се освободите от стреса?
За да се чувстваме добре по време на работа, ние трябва да приемем, че съществува напрежение и е важно да го разпознаем. Научете се да казвате не, да делегирате задачи, ако е необходимо, и преди всичко, да общувате с други хора. Нездравословният начин на живот също може да причини стрес, така че внимавайте с приема на кофеин или алкохол, защото те повишават тревожността и освен това заложете на балансирана диета. И преди всичко, наслаждавайте се на удовослтия извън работата, тъй като това ще ви помогне да изключите и презаредите.

Православен календар

Kalendar
                          *  04-06-2020  *


    ✝ 6 Неделя след Пасха на Слепия
   Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски
   Преп. Петър Корицки. Гл. 5, утр. ев. 8, ап. Деян. 16:16-34 (с. 42), лит. ев. Ин 9:1-38 ⚫

Месечен календар

Юни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Нагоре