Място за Вашата реклама

Понеделник, 25 Април 2022 21:20

Доктор Юлия Александрова гони пациентите си

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Арогантно и недопустимо поведение на доктор Юлия Александрова в Медицински център ,,Калимат" в София
Драги читатели, с нас се свърза потърпевша пациентка ( М.С.) на общопрактикуващия лекар в Медицински център ,,Калимат" в София, квартал ,,Борово" ,ул. ,,Ястребец" № 11- доктор Юлия Александрова. Ще публикуваме тук без редакторска намеса нейното отворено писмо,в което тя описва какво е преживяла:

,,Драга редакция,обръщам се към вас,тъй като желая да дам гласност за отвратителното отношение към мен и дъщеря ми от страна на семейния ни лекар Юлия Александрова. Ако ви се наложи да я посетите,примерно защото сте развили бронхит,трябва да си запишете час?! и ако евентуално има свободни часове може да имате шанса да бъдете прегледани. Ако няма свободни часове се спасявайте както можете. Тук възниква въпроса защо пациентите ѝ,нуждаещи се от преглед са записани през 15 минути,като последният записан пациент е най-късно за 17.30 часа,след което Александрова си тръгва и никой и нищо не е в състояние да я върне обратно в кабинета ѝ,където да дочака края на работното време,обявено отвън на вратата? Присъствието ѝ на работното място е абсолютно хаотично и до последно пациентът не е наясно дали ще може да бъде прегледан,отивайки в медицинския център,където горецитираната работи като общопрактикуващ лекар. Всъщност е желателно да се разболеете рано сутринта в понеделник,за да имате НЯКАКЪВ шанс да получите адекватна помощ до края на работната седмица!
Същата редовно закъснява с близо час за работа,в резултат на което пред кабинета ѝ се струпват много хора,а когато благоволи с час закъснение да се появи дори не се извинява на чакащите я пациенти.Това не е същността на проблема обаче. Проблемът е в това,че доктор Александрова напуска работното си място около 17.40 часа,при положение,че работното ѝ време в дните,когато е втора смяна приключва в 19.00 часа. За втори път се случва дъщеря ми да я потърси в кабинета за преглед час и половина преди края на смяната ѝ. Огромно беше учудването ни,когато установихме,че медицинската сестра е сама,тъй като отново г-жа Александрова си е тръгнала! Разбира се дъщеря ми,а по-късно и аз се свързахме с въпросната лекарка,поради факта,че дъщеря ми кашля и трябва да бъде прегледана-нещо,което медицинската сестра не може да направи! Молбата ни за преглед остана неудовлетворена...И не само това-вместо да се извини,госпожа Александрова се държа изключително нагло,арогантно и недопустимо! Преди да ми затвори телефона с цялата си наглост ме ,,посъветва" да сменим личния си лекар след месец.
Питам ви,мили хора-това ли заслужават пациентите,имайки предвид,че всеки от тях отива в лекарски кабинет с конкретен здравословен проблем и среща бездушие,безчовечност,наглост,арогантност и простащина? Така ли трябва да се държи човек,наричащ себе си ,,лекар" и полагал Хипократовата клетва? Дали това поведение се дължи на професионална неудовлетвореност,безочливост и безотговорно отношение към пациента,мързел или просто на липса на възпитание мога само да гадая...А може би и на всички тези фактори в комбинация.
Нямам търпение да дойде 1 юни и да сменя това лице,наричано към настоящия момент ,,личен лекар" на моето семейство!
,,Доктор" Александрова ще направи услуга на обществото ако спре да практикува и освободи кабинета си за човек, за когото медицината е призвание!"

Ние от сайта ,,Антена България"  изказваме своята морална съпричастност към потърпевшата пациентка,без да вземаме страна,защото нямаме това право. В заключение ще добавя,че лекар се става по призвание, а не по образование и всеки,избрал тази хуманна професия трябва да знае,че за да станеш добър лекар първо трябва да бъдеш добър човек!
Прочетена 231 пъти
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре