Място за Вашата реклама

Четвъртък, 17 Януари 2019 15:31

Мобилна мобилизация

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Иван Сариев Иван Сариев Лора
Иван Сариев, Бургас
Много ни се искаше да попитаме, ама нямаше как, какво мислят самите шофьори за пакета „Мобилност-1”. По медиите се изказваха и дружно го заклеймяваха всички други – собственици на превозвачески фирми, разни  сдружения, съюзи и асоциации, правителствени чиновници и политически джамбази – тук и в европарламента. Техни делегации посрещаше президентът, министри, председатели на агенции и комисии. Такава мобилизация не бяхме виждали досега. Все едно гледахме руския плакат от Втората световна – „Родина завьот”. Стигна се и до комичната ситуация наш министър и висши служители да отидат в Брюксел на протеста, за да клечат на площада сякаш нямат властта да приложат подходящи форми на несъгласие. И в цялата тази кохорта не се видя нито един тираджия. Поне да бяха изкарали някой да изчете каквото са му написали шефовете. Но не. Една пълна изолация като в едни уж отминали времена. 

Няма как да не са ви убедили вече, че е разработен пъклен план от  западните страни да заграбят превозваческия бизнес на няколко източноевропейски страни и по този перфиден начин да съсипят икономиката на въпросните държави, сред които е и нашата. Според него на шофьорите на всички държави в ЕС трябва да се осигурява по време на командировката им преспиване в стая с легло и веднъж месечно да могат да се връщат за ден-два да видят семейството си или в централата на фирмата, за да отдъхнат. Представяте ли си! Подло, нали? По-добре било, казват нашите работодатели и пригласящият им хор, положението да си остане както досега – да спи шофьорът на седалката след целия ден въртене на волана, да си умива лицето с канче вода и да пикае на задната гума. А пък за връщане в къщи да не говорим. Ще се скара с жена си, ще издърпа ушите на ученика, че е развалил успеха си и след такива преживявания как ще работи!

Ясно е, че не повече от десетина дни са нужни на един български камион да занесе стока в западна Европа и да се върне натоварен обратно. Това  означава поне два-три пъти месечно шофьорът да си е в къщи. И какъв е тогава проблема, че ще се връща само един вместо три пъти. Но истината е друга. Той не прави курс отиване и връщане, а само отиване. И там стои с месеци, за да работи на местния пазар за българска заплата, в повечето случаи с минимални осигуровки и да живее скотски, за да може така да подбива конкуренцията шефът му и да печели за сметка на крепостния му труд. Затова е страхът на заинтересуваните, че няма да издържат всички, ако се приеме този план. Защо? Нима другите шофьори също спят в кабината си и сега ние ще хлътнем с тези разходи? Нима тези примитивни условия, в които са поставени по необходимост да се трудят и живеят са нормални? Нима е лукс веднъж месечно да се прибереш за малко у дома? Ако такива разходи могат да съборят една фирма, то представяме си каква е тя. И може би е по-добре да фалират няколко такива дикенсови капиталисти, за да спрат останалите да се отнасят така към хората си както по време на социализма, когато обезличаването беше практика и човекът се считаше просто за винтче  в механизма на „новия строй”.

Ето затова искахме просто да се чуе и думата на самите шофьори, а не да ги третират като безгласни същества. Нищо повече. За да не вземат някой ден тези десетки хиляди души, на които сега отнемаме дори правото на мнение да донесат на връщане от Франция от онези жилетки – светлоотразителните.                     

Прочетена 6190 пъти
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре