Място за Вашата реклама

Петък, 16 Ноември 2018 07:46

И Лукойл еж, водица пий

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Дий,воле,дий!
Почна се пак голямата демагогия. КЗК щяла да разглежда дали имало картел при продажбата на горива. Това вече сме го гледали и знаем как ще протече и завърши. Виновниците отново ще се търсят сред бензиностанциите, въпреки че  купуват горивата от един единствен производител. Нека опростим примера, за да стане ясен и на държавните чиновници. То не че не им е ясен, де. Ако в града ви има само един хлебозавод, от който зареждат всички дали ще има  разлика в цената на хляба в магазините? Големите вериги може да го продават с две-три стотинки по-евтино, защото ще избият разликата от оборота или защото ще са получили по-голяма отстъпка за закупено количество. Някой продавач на дребно, който има и собствена мандра може да го продава по-евтино за сметка на сиренето. Но цените ще вървят в тесен диапазон от по няколко стотинки разлика, защото  тези търговци имат постоянни други разходи и малък марж на печалба. Ако същият хлебозавод го продава в съседния окръг, естествено ще бъде по-скъп заради транспорта. Сега забравете за хляба и го заместете с думичката „горива”. Същото е. Някой, който от глупост или алчност се е поувлякъл, ще бъде нарочен за спекулант, а всички останали солидарно ще са обвинени в непазарно съглашение, тоест в картелно споразумение. И КЗК доволна, че пак е метнала населението, и правителството доволно, че е взело нужните мерки да успокои страстите без да засегне същността и първопричината на проблема. А думата за монополно положение, дори без уточнението „злоупотреба с монополно положение” само веднъж срамежливо бе спомената преди няколко години и напълно отпадна като мръсна дума от речника на комисията.

            Всеки човек ще се запита дали не може да се подобри ситуацията чрез внос. О, късно е за такъв въпрос. Отдавна е помислено и е решено в полза на производителя. Според закона, ако внесеш гориво трябва да отделиш пропорционална част от него за така наречените 90-дневни запаси. Добре, загробваш една добра сума за известно време, но това количество трябва да се съхранява някъде. И то не къде да е, а в специализирани и одобрени от държавата складове. А те са пак при производителя.  Трябва да го помолиш да съхранява това гориво като му плащаш определена от него месечна такса. Може да откаже, разбира се и ти ще бъдеш така санкциониран, че ще ти мирише на нафта цял живот. В европейските страни има възможност да съхраняваш произведеното или внесено гориво в друга страна. Мартин Димитров цяла година се бори това да бъде позволено и у нас. Много наивно от негова страна да си помисли, че може дори и трошичка да бъде откъртена от монолита на производителя.

            Е добре, нека допуснем, че той приеме да съхранява част от внесеното гориво. Само, за да може да се посмее добре. Защото това съвсем не решава проблема на клетия вносител къде ще разтоварва и оттам да експедира за страната останалото за реализация гориво. Нали не може да спре цистерната на коловоза и оттам с манерки да разлива на желаещите. А освен това още на границата при вноса той трябва да заплати целия дължим акциз и ДДС предварително, ако няма данъчен склад.

            И все пак намират се упорити хора. И на тях им намериха преди няколко месеца цаката. Услужливи лобисти внесоха в парламента и гласуваха закона за така наречените търговци на дребно, с който направо им показаха червен картон. Те трябва да внесат обезпечения от милиони, да плащат предварително таксите и други дивотии, които дори и ревизорски мозък с голям зор е измислил.

            Сега вече цялата конкуренция напълно е разчистена. Окончателно. Но фалшивите доводи за либерализиран пазар и оперирането на многобройни чужди фирми продължават. Привежда се пример  с международната компания ШЕЛ. А премълчаната истина е, че тя не само няма никакви резервоари в България, за да внася и съхранява нефтопродукти, а няма дори и един варел и затова купува абсолютно всичко само от тукашния производител. Праща автоцистерните си до съответните му депа и директно след това зарежда бензиностанциите си. Най-голямата българска верига „Петрол” – също, независимо че имаше над осемдесет бази в цялата страна, но почти всички ги затвори. Само ОМV, Еко и две скромни български фирми около София и в Русе внасят спорадично, малко и рядко от съседните страни.

Вярно, нефтът поскъпна и горивата ще следват тази международна тенденция, но ако котировките му се увеличат с няколко процента, не може и горивата да скочат със същия процент, тъй като стойността на суровината е около 50% от себестойността на продукцията, а включения допълнително в крайната цена акциз е постоянен и неизменяем. 

И истинският въпрос, който се завоалира и изкуствено се измества, е не защо са високи цените на бензина и дизела у нас, а защо са ТОЛКОВА високи! И то при най-ниския акциз в Европа. И защо цената на горивата сега при котировка на нефта от 70 долара за барел е толкова, колкото беше при пика на котировките от около 100 долара преди няколко години И защо производствената цена (без акциза и ДДС) е сред най-високите в Европа. Но кой може да се похвали тук, че е видял ценообразуването на нефтопродуктите!

            Нека не бъдем критични към производителя и да сме предпазливи, за да не го разсърдим, че ще стане по-лошо. Той вече дълги години работи на загуба според отчетите си и внесеният в държавната хазна данък върху печалбата му е колкото на затворената тухларна в село Оризаре. А рекламираните милиарди от акциза и ДДС не се плащат от производителя, а от потребителя.

            И докато изчакваме решението на КЗК, по медиите, най-вече обществените, ще изпълзи истинският картел. Онзи, в който са всичките „експерти” – лобисти, купени или продадени журналисти, тежко зависими политици и специалисти по всичко, казионни асоциации и институции, за да не ни позволят да видим  истинската причина за проблема.

            То че малко си е преувеличена мъдростта на народа е факт, ама не може съвсем да го вземате за мезе.  

                                                          

 Иван Сариев, Бургас

Прочетена 2380 пъти
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре