Място за Вашата реклама

Сряда, 14 Ноември 2018 13:16

Всеки ден карикатури на премиера и обиди към министри, или свободни ли са медиите според Борисов

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Премиерът Бойко Борисов остана учуден от доклада на Европейската комисия, който отбеляза значителното влошаване през последните години на медийната среда в България. 
Според министър-председателя "никой няма възможност да влияе на медиите в страната". Точно заради това той поиска да се проведе дебат за свободата на медиите, в който да се включат еврокомисари.

В разпространения вчера доклад на Европейската комисия се подчертава, че влошената медийна среда рискува да ограничи достъпа на обществото до информация и може да има отрицателно въздействие върху независимостта на правораздавателната система чрез атаки в някои медии срещу конкретни съдии. За пръв път в такъв документ се изразява тревога за състоянието на медиите в страната.


"Не може да сме обсадени седмици наред и да има през това време живи връзки в медиите, да се показват средни пръсти и членове на кабинета да се наричат мърши, боклуци и какво ли не, а в същото време някой да каже, че няма свобода на медиите. В България всеки ден, години наред, се правят карикатури на премиера и президента. В други страни се правят по 5 карикатури за една година", каза Борисов по време на заседанието на кабинета.


Той подчерта, че в България няма нищо скрито от медиите. Всеки подсъдим обаче можел да си създаде електронна медия за часове и да пише в нея каквото си поиска.


"Някой олигарх си създал медия, за да защитава това, което е откраднал. Изведнъж не трябва да го пипаме този олигарх, който и да е той. Говоря по принцип. Аз съм участвал в публични срещи на най-опозиционните медии по тяхна покана. И не те, а ние трябва да искаме срещи и разговор по темата за свободата на словото и ако има конкретен факт, ще го отстраним на мига", допълни Борисов.


Да си мислим, че не сме си свършили работата


Премиерът благодари на зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който обяви докладите за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Борисов подчерта, че Тимерманс е бил изключително коректен в констатациите си, въпреки че най-вероятно той ще бъде кандидатът за председател на Европейския парламент от Партията на европейските социалисти (ПЕС).


Тимерманс обясни, че за България докладът отбелязва стабилния напредък към постигане на препоръките, някои от които се смятат за изпълнени, а други са близо до целта. От думите му се разбра, че три от шестте показателя за страната се смятат за временно затворени.


"Казват условно за тези три точки, за да си мислим, че не сме си свършили работата", обясни своето тълкование на думите му Борисов.


Ще стане ли България гробище за дизелови автомобили


Премиерът добави, че предприетите мерки за увеличаване на данъка на автомобили, които замърсяват повече околната среда, са необходими, за да не стане късно след няколко години.


"Франция вече забранява дизеловите автомобили. Ако не започнем тези стъпки, в един момент може да станем гробището на дизеловите коли, а тогава ще бъде късно", каза още министър-председателят.


Най-щедрият бюджет в историята


Според Борисов бюджетът на страната за следващата година е най-щедрият в историята на България. В него имало допълнителни пари за почти всички съсловия - увеличени заплати на администрацията, допълнителни пари за военни и полицаи, още средства за хората с увреждания, както и половин милиард повече за здравеопазване.


"Преди тези пари отиваха в организираната престъпност, както и сив и черен сектор", уточни премиерът.


Има ли политическо вмешателство в проверката на Атанас Семов


Борисов отхвърли обвиненията на президента Румен Радев, че прокурорската проверка на избрания от него конституционен съдия - проф. Атанас Семов, е с политическа цел. Миналият петък се разбра, че прокуратурата е решила да провери защо е отказала разследване срещу Семов. Държавното обвинение се самосезира след публикация в "Капитал" със заглавие "Двойни стандарти на "Дондуков" 2. Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия". Статията е публикувана във формат "Мнения", неин автор е Теодор Славев, който работи като експерт в Българския институт за правни инициативи.


"През 2015 г. Министерският съвет, който ръководех, предложи Атанас Семов за генерален адвокат в Съда на ЕС. Това ли е политическо вмешателство", попита Борисов.


Източник: Дневник

Прочетена 6925 пъти
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре