Място за Вашата реклама

Вторник, 02 Октомври 2018 09:09

Пробивът в сигурността на "Фейсбук": много въпроси и заплахи, малко отговори

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Пробив в сигурността на социалната мрежа
Последният пробив в сигурността на "Фейсбук" изправи компанията пред проблеми с властите в Европа и САЩ – миналата седмица социалната мрежа съобщи, че 50 млн. профила са били компрометирани и като предпазна мярка отписа потребителите зад тях и зад други 40 млн. акаунта.

Макар в поредица изявления пред медиите да обясниха, че уязвимото място в системата е открито във вторник и в рамките на няколко дни пробивът е бил отстранен и потребителите – предупредени, от "Фейсбук" признават, че разследването им е в ранна фаза и не са наясно какъв е мащабът на евентуалните злоупотреби.


Уязвимостта в социалната мрежа е съществувала от юли 2017 г., но е привлякла вниманието на служителите едва миналата седмица. Те са забелязали необичайно висока употреба на функцията "Виж като" (View as), която позволява на потребителите да видят как изглежда профила им за някой друг – а хакерите са открили как да влизат в профилите именно през нея.


Ирландската агенция за защита на личните данни коментира, че очаква "още спешни подробности" от "Фейсбук".


Всичко, 

Според европейските правила (GDPR) компаниите са длъжни да уведомят съответния регулатор за пробиви в сигурността в рамките на 72 часа, а европейската централа на социалната мрежа е в Ирландия. Правосъдният еврокомисар Вера Йоурова призова "Фейсбук" да съдейства на ирландската институция и поиска да знае дали европейски потребители също са били засегнати и какво се е случило с данните им.


Според "Уолстрийт джърнъл" "Фейсбук" може да понесе глоби до 1.63 млрд. долара в ЕС, ако е нарушила Общия регламент за защита на личните данни. За сравнение, глобата, наложена от британския регулатор за скандала с "Кеймбридж аналитика" по-рано тази година, бе 660 хил. долара.


Високопоставени демократи побързаха да повдигнат отново темата за повече регулация. Сенатор Марк Уорнър поиска цялостно и бързо разследване, а сенатор Ричард Блументал предупреди, че "Фейсбук" се е превърнал в "гърне с мед" за нарушители на закона, които искат да подкопаят демокрацията. Той призова конгресмените да изработят законодателна рамка за защита на личните данни, която да закриля както потребителите, така и националната сигурност (Концепцията за защитата на неприкосновеността като проблем на националната сигурност бе коментирана и по време на изслушването на изпълнителните директори на "Фейсбук" и "Туитър" в Сената миналия месец).

ИЗТОЧНИК: Дневник

 
Прочетена 8378 пъти Последно променена в Вторник, 02 Октомври 2018 09:19
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре