Място за Вашата реклама

Сряда, 19 Септември 2018 14:41

Орбан - Скрипал - чемодан - вокзал... Москва

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Бойко Борисов и Виктор Орбан в България през 2016 г. Бойко Борисов и Виктор Орбан в България през 2016 г.
Правителството "Борисов 3" е на път да направи втора сериозна външнополитическа грешка в евразийска посока
След заемането на руската позиция по казуса "Скрипал" сега то се готви да подкрепи сродната си душа Виктор Орбан. Както винаги, оправдания ще бъдат търсени в криворазбран "патриотизъм" и желание да се покажем "независими", пък било то и от здравия разум.

Коалицията между "патриотите" и ГЕРБ беше рекламирана като най-доброто възможно решение след изборите от 2017 г. Сега и за слепите става видно обаче, че тази коалиция има висока цена. За да я запази, Борисов ще трябва да заеме открито анти-ЕС позиция и да застане редом с този, който се е запътил – съзнателно или не - да разруши съюза. Никой не бива да има илюзии, че ЕС, изграден от орбановци, е възможен. Марин льо Пен ясно артикулира алтернативата – Европа на националните държави – което не е нищо друго освен дезинтеграция на съграденото след Втората световна война и възстановяване на положението, довело до нея.


Парадоксът е, че Борисов добре разбира ползата за страната ни от един интегриран ЕС. Както по време на председателството, така и сега, той не спира да повтаря необходимостта от общи европейски решения. И въпреки че има представа за ситуацията, той се готви и най-вероятно ще гласува срещу интереса на България, за да запази коалицията си и да остане на власт.


 

Скрипал и Орбан


Казусът "Скрипал" е вече ясен на всички непредубени. "Липсата на достатъчно доказателства" беше грешен аргумент и в момента на българското решение да не се солидаризираме с Великобритания, но след сценката с двойката руски "туристи", отишли да разгледат катедралата в Солсбъри, той е вече комичен. Затова по българската позиция сега цари официално гузно мълчание. И въпросът не е в това дали изгонихме или не руски дипломати, а в евразийската сервилност, която демонстрирахме и продължаваме да демонстрираме, възприемайки руските опорки едно към едно.


Същото ще се случи и с казуса "Орбан": ще заемем позиция, която не е в наш интерес, като по този начин ще зарадваме тези, които се стремят да отслабят и унищожат ЕС. Тук не става дума за някакъв световен заговор между Орбан, Путин, Льо Пен и Фараж. Координацията между тях е най-вероятно спонтанна и всеки си има свои цели. Но докато Франция или Великобритания няма да попаднат в руска сфера на влияние дори да са извън ЕС, за България и Унгария (в по-малка степен) това не е така.


Полша доказва тази теза: ако заложиш на слаб и дезинтегриран ЕС (както прави Качински), трябва да търсиш двустранни спогодби за постоянни военни бази на САЩ и да вдигнеш сериозно разходите си за отбрана. Ако искаш да не си зависим от Русия, разбира се. Тъй като това е полската позиция, страната е готова да даде на Тръмп два милиарда долара за постоянна американска база на своя територия, както и да вдигне военните си разходи над 2%.


Ние сме различни от Полша (не искаме да даваме пари): работейки за слаб ЕС с Орбан&сие, ние просто – съзнателно или не - влизаме в руската орбита. Чемоданът (куфар - от руски, бел.ред.) ни е готов, а влакът чака на вокзала (гара - от руски, бел.ред.).


Функционална неграмотност


Евродепутатите от ГЕРБ демонстрираха основния дефект на българската образователна система – функционалната неграмотност. От добре аргументирания доклад за положението в Унгария те успяха да разберат само следното: ЕС иска да накаже непослушния Орбан, защото той е независим и отстоява "консервативни" ценности (каквото и да значи това). И от калпазанска солидарност ГЕРБ гласуваха с непослушния ученик. Най-вероятно са калкулирали, че ако един ден се окажат на мястото на Орбан, ще разчитат на него да удари едно рамо.


Всичко това е и разбираемо, и жалко. Защото под тази глупава повърхност на нещата – на ниво трети клас – всъщност реалността е следната: никой не иска да "наказва" Унгария за независимо поведение, нито да й забрани да изповядва каквито си иска ценности. Проблемът е, както докладът ясно показва, че Орбан нарушава принципи и правила, които са ключово важни както за ЕС, така и за демократичните държави по принцип:


1. Съдиите в Унгария бяха преждевременно пенсионирани и по този начин сменени. Смяната е в пълномощията на едно лице, назначено от мнозинството на Орбан. Т.е. става дума за масово партизанско кадруване в съдебната система. Полша – заради сходна политика, копирана от Орбан – е под специално наблюдение и срещу нея са заведени процедури за нарушаване на основните договори. Това са базови конфликти с принципа на правовата държава;


2. Като всеки управник, окопал се във властта за прекалено дълго време, Орбан използва множество манипулативни техники, които му осигуряват контрол върху всички лостове на държавата. Беше обезсилен и подменен Конституционният съд; партиен контрол бе наложен върху повечето медии – частни или публични; избирателната система беше направена така, че да е максимално изгодна за управляващата партия ФИДЕС. Такива мерки могат да минат за нормални в много демокрации. Проблемът е, че в Унгария те придобиха систематичен характер в полза на една партия за прекалено дълго време. Това е причината, заради която се говори за автократични тенденции при Орбан. Комбинирани с високи нива на корупция, тези автократични тенденции водят до захваната, пленена на партиен принцип държава;


3. Правителството на Орбан се зае да изгони от страната най-добрия си университет по всички международни оценки, само защото е основан от Джордж Сорос. На базата на непрекъснато променящи се технически изисквания за акредитация, които нямат нищо общо с академичните стандарти, се цели затварянето на тази утвърдена институция. Това е грубо нарушение на академичната свобода, свободата на словото и свободата на движение в ЕС. По този повод са започнали и съответните процедури за нарушение на правото на ЕС;


4. Никой не пречи на Орбан да е срещу имиграцията. Когато обаче той решава да наложи 25% данък или дори да криминализира дейността на организации, които не споделят неговите възгледи по този въпрос, действията му еднозначно се квалифицират от правна гледна точка като дискриминация и нарушение на свободата на словото и сдружаването. Все едно да плащате 25% данък или да ви затворят, ако напишете статия за ползите от миграцията. Проблемът с подобна идея не само че противоречи на ценностите на ЕС: тя е просто фашизоидна;

Борисов поздравява лидерите на партиите в "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов по време на конгрес на ГЕРБ

© Надежда Чипева, правителствен информационна служба

Борисов поздравява лидерите на партиите в "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов по време на конгрес на ГЕРБ


5. Орбан – в качеството си на министър-председател - проведе кампания "Стоп Сорос", в която се твърдеше, че Сорос и цялата опозиция (представена като негова марионетка) цели да залее Унгария с милиони мигранти от Африка. На въпросните плакати в Будапеща някой шегаджия беше залепил върху "мигранти" думата "слонове". Защото потоп от слонове и наводнение от мигранти са еднакво вероятни в Унгария. Когато официално лице провежда манипулираща и очерняща кампания, говорим за действия от репертоара на Гьобелс; 

6. В доклада има и множество други наглед "по-дребни" нарушения на общоприети норми в ЕС като правата на малките религиозни деноминации, ромите и т.н. От българска гледна точка те изглеждат направо дребнавости, макар всяко едно от тях да е симптом за тежки обществени проблеми.


Дори да оставим дългия списък от точка шест по-горе настрана, и първите пет аргумента са достатъчни, за да демонстрират, че Орбановото управление се разминава с "ценностите на ЕС", които в случая се свеждат просто до нефашизоиден здрав разум. Така не бива да се прави не само в ЕС, но и във всяка една цивилизована държава.


Конфедерацията на калпазаните


Джонатан Суифт има една великолепна фраза – "конфедерация на глупци" (confederacy of dunces), която с леки изменения може да опише желанието на множество "модерни консерватори" да превърнат ЕС в "Европа на отечествата". По-точно би било да се каже "конфедерация на калпазаните" от всички краища на Европа. Тези, които не ценят особено правовата държава, за които не е проблем да наругаят опонента си, да му наложат данък, да го изгонят, да го пъхнат в затвора. Тези, които се чудят как да се окопаят вечно на власт, как да контролират неудобните медии, да назначават удобни съдии, да разпалват етническа и верска нетърпимост и т.н.


Без да се замислят, евродепутатите от ГЕРБ и БСП (с едно и половина изключения) се разпознаха като неделима част от конфедерацията на калпазаните и гласуваха за нейния лидер - Виктор Орбан.


Слава богу, в Европа здравият разум все още надделява и основните партии – ЕНП и ПЕС – масово гласуваха срещу конфедерацията. За разлика от нашите уж системни и mainstream партии.


Каква би била съдбата на България в една конфедерация на калпазаните обаче? Мнозина "патриоти" сигурно си представят тази съдба героично: ще пукаме сватбарски срещу Брюксел, ще сучем мустаки и ще въртим чевермета с руските пари от газ и АЕЦ "Белене". Истината е различна обаче. Просто на запад никой няма да се чувства вече длъжен да се занимава с нашите гърмежи и мустаки (дори ще изпитват леко облекчение от това), а манната от изток (както обикновено) ще се окаже не компютри, дори не и компоти. А каквото и да е, няма да ни го дават, а ще си го плащаме. И не по преференциални цени, а на цената на газа.


Не е ясно за каква Унгария мечтае Орбан в конфедерацията на калпазаните – може би за възродена Австро-Унгария, макар че и австриецът Курц гласува срещу него. Малко по-ясно е какво иска Полша – двустранен съюз с Тръмп.


За България нещата също са ясни. Поездът е композиран на вокзала, надува свирките си и бедата е, че точно този влак може и да хванем.


Извод: Има остра нужда от силна, проевропейска демократична партия, която да защити българския интерес в Европа.

 
Прочетена 3427 пъти Последно променена в Сряда, 19 Септември 2018 14:50
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре