Място за Вашата реклама

Събота, 14 Юли 2018 10:18

Щастливеца

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Иван Сариев, Бургас

Не разбрах къде ми пробутаха една странна столевка. На пръв поглед по нищо не се различава от оригиналните, дори направо си е истинска, само дето Алеко се подсмихва под мустак, а не гледа строго. Някой е нарисувал бледо с химикалка усмивка на смръщеното му лице. Очевидно е имал по-правилна представа за характера на писателя от художника на банкнотата. Разбира се, че се притесних дали ще мога да я пласирам някъде.

            Улисан в мислите си, минавам с по-голяма от позволената скорост и ме спира зарадван катаджия. Без да протестирам му я подавам. Просто да се отърва и от нея, и от него. Той бегло я поглежда изненадан от щедростта ми, прибира я с професионална сръчност и ми казва да го последвам. После кара пред мен с включена сирена и въртящ се буркан, проправяйки ми път сред натовареното движение. На разклона спира и ми присветва няколко пъти с дългите светлини от благодарност.

            За съжаление, не може да се зарадва на реколтата, защото внезапно го свива остра бъбречна криза и колегата му го закарва в спешното. Там я подава на лекаря, за да му обърне внимание и го прегледа по-съвестно. Той пък вечерта я дава на жена си, за да плати утре на стилиста за нова фризура. Последният по изключение е с правилна сексуална ориентация и възнаграждава усърдието на една старателна жена с леко поведение, а тя ми я носи като адвокатски хонорар за бракоразводна консултация.

- Пак ти ли, бе, бай Алеко, – му казвам и понечвам да й я върна, но размислям и я слагам в портфейла си. С тази иронична усмивка ми е станал някакси симпатичен и близък и самият аз се усмихвам отнесено.

Ще си я задържа. Като талисман за късмет. Нали е Щастливеца. А и освен това нищо не съм изгубил. Пълен оборот на паричния поток и връщане в изходната точка. Пък току виж пак ме спрял някой катаджия.

Като погледнеш, толкова много неща у нас могат да се купят за сто лева. И после се оплакваме, че всичко било скъпо.

Прочетена 1532 пъти Последно променена в Вторник, 17 Юли 2018 08:34
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре