Място за Вашата реклама

Сряда, 12 Април 2017 20:04

Деветият ден от раздялата

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Хасан Ефраимов
От днес съм без нея. Агонията на нашата любов доубих без жал. Подобно пленник, довършен от изстрел в упор. Конвенции не спазих. Като гръмотевица по средата я разсякох. Точно там, където полита както бриза на морето тъжно. Морето, до което сме стояли застинали в захлас. Заедно... Аз и тя, в ръка...

От аромата й побегнах. Не ще ме омайва вече. Мечтая по реален свят. Плам не ще усетя по ръцете. И по устни... Пепел по краката ми не ще се сипе.

Ден втори. Не съжалявам. Трябваше... Рано или късно щеше да се случи. Или аз нея, или тя мен. Усещах го отдавна. 
Кафе отпих самотен. Приседнал в двора пуст. В безкрая се взирах в сутрешния хлад. Кога ли ще се стопли най-накрая? Какъв е този мраз навред?

Ден трети. Кафето е отвратително. Защо ли го пия изобщо? Къде изчезна оня аромат, напомнящ южните пустини? Взирах се отново в безкрая.

Ден четвърти. Кафе не пия вече. Отвратително е. Някъде, дълбоко в мен болка се заражда. Навярно пак сгреших. Може би трябваше последен дъх да поема с наслада. Докога? За кой ли път? Късно е. Не се отказвам. Продължавам сам. Мисли черни, дайте път...

Ден пети. Болката расте. Надига се в мен, подобно ураган. Стискам зъби. Изгаря ме. Ароматът е навред. Мислеше си че ще можеш без нея? Глупак. Веднага... Откажи се. Само жест е нужен. Посегни... Това е лесно. Не... Излизам на разходка. Мисли черни, стига... 
До морето стигам. Отново спомен. Морето гадно, бурно... Вместо синева – буца черна.
Казват че деветият ден от раздялата бил най-труден. След това било лесно.

Ден шести. Болката вече е нетърпима. Изпълнен съм с нея. Не намалява. Разярява се от ден на ден. Да, наркоман. Това съм аз. Мечтая за нея. Някъде в мен хормоните бушуват. Блъскат подивели по стъклената ми обвивка нежна. Наказват окончанията на нервите, оказали се в плен. Напират да излетят през дробовете, без страх. Да излитат. Тогава ще поема нея. Не мога. Не, не мога. 
Как ли го правят хората? Да живеят без нея. Колко дни има още до деветия?

Ден седми. Лежа. Не излизам. Кафе без това не пия. В безкрая не се взирам. Боли ме. Болката искам да погаля. Само толкова. Да я укротя. Някой знае ли къде се крие? Откъде нанася удари коварни? Дали ще я преживея? Страстта в мен, дали ще победя? Някога усмивка ще ли видя? За какво живея? Познатият аромат кога ще хвана? Как мечтая дъх да си поема. Не издържам. Ще умра. Миризмата й ме подлудява. Някъде, някой сега й се радва. Издържах!
Деветият ден наближава.

Ден осми. Лежа. Не ставам. Болката със сън лекувам. Как искам да потъна в забрава. 
Утре е деветият ден. Какво ли ще се случи?

Ден девети. Повече не издържам. Посягам към нея. Полужив съм!

Посегнах към кутията. С треперещи ръце затърсих цигара. Издърпах една и веднага я лапнах. Не успях да изчакам за да я поднеса до устата. Наведох се за да я пресрещна по пътя. Запалката вече бях щракнал отдавна. От топлината на огъня вдъхнах. Едно вдишване, равносилно на цяла Вселена. Еликсира бавно поех в мен. Изпълни дробовете до край, но продължи. Спря се някъде в областта на апендикса. 
– Леко, глупак, ще си пукнеш апандисита – изрече възмутен от слабостта на тялото ми гласът на разума в мен.
Не му обърнах и грам внимание. Излочих цигарата на три пъти. Пепелта бавно полетя към нозете ми. Не спрях чак докато огънят не изгори зажаднелите ми устни. Веднага запалих втора. Реалният свят изчезна. Пелената на блаженството се спусна пред очите ми. Приседнах. После коленичих. Вик на радост от живота се изтръгна от гърдите ми. 
Да, не мога без нея. Постъпката ми е осъзната. Предавам се в неин плен. Последствията са ясни. Някой ден тя ще ме унищожи. Знам това добре. Смъртта ми е предизвестена. Ще ме изгори. Ще ме изпепели. Приемам участта си. Тя е неизменна част от мен. 
Господи, толкова съм слаб. Прашинка във времето. Аз съм само прашинка във времето, политнала без воля. Аз съм просто прашинка във времето, носена по безкрая от бурята на моята собствена страст.

Прочетена 1463 пъти
Още в тази категория: « Божествен нектар Козунак »
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре