Място за Вашата реклама

Вторник, 04 Април 2017 14:46

Картоненият затвор

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Хасан Ефраимов
Аз съм Картона. Така ми викаха всички. Можех да си напиша трите имена с гипскартон. За капак отдолу можех и да се подпиша. Не се затруднявах и с ЕГН-то дори. Мятах УД-пофила на земята. Две-три дупки с перфоратора. После с чука нахаквах дюбел пирони и основата беше готова. Правех същото и на тавана. Преди работех с нивелир, но после минах на лазерен такъв. След това нареждах УВ-профилите. Когато ги подготвех и тях, вдигах картона и го подпирах на конструкцията. С винтоверт в ръка захващах картона към конструкцията и стената ми беше готова. 
Що стени съм изградил. На огромни холове, където вечер семейства да се въргалят пред плазмата или всеки да се усамоти в своя си ъгъл, грабнал телефон в ръка и да чати с любимия си. Ами, да... Какво си мислите че прави жена ви, сгушена там, с телефон в ръка? На кухни, предназначени за серийно производство на домашни буламачи. Съпругата ви да се прави че готви, а вие да превъзнасяте манджите й с вкус на керемиди, с надеждата че вечерта ще пусне на вас, а не на следващия ден на някой друг. Надежди говежди... Така казвам аз. 
Работил съм къде ли не. За мен не е проблем да построя и небостъргач от картон. Това е толкова просто. Без това всичко вече е картон наоколо. Веднъж дори изградих картонена кутия около сърцето на един разлюбен младеж. За да стане сърцето му най-накрая безчувствено. Да не усеща повече болка и да не се топи по нощите.
– Никога недей да жалиш по някой, който не иска да бъде с теб – изрекох и забръмчах с перфоратора.
Стени от тухли и бетон? Та това е толкова старомодно. Който иска да се мъчи и да зида по 5 квадрата на ден. Аз правех по 100 квадрата. При това без да се мъча. Ако се понапънех, можех още отгоре, но за какво да го правя?
– Дай вар – никога повече не бихте чули тези думи на съвременен строеж. По-скоро – Подай ми перфоратора.
На толкова големци съм работил. На министри и депутати, съдии и прокурори, на бандити и мафиоти. То без това няма разлика между тях. Крадени пари се харчат най-лесно. И харчат хората. Бяха готови дори да ме чакат, колкото трябва. И чакаха... На всички им беше омръзнало да се занимават с измислени майстори. 
Хилядарка на стая. Това ми беше тарифата. Аз с квадрати не се занимавах. Ако имаше повече от четири ъгъла стаята – по стотачка на ъгъл. Който му се вижда много, да си извика друг. Аз с бедняци не се занимавах. И това е само за стените. Таванът винаги се плащаше отделно. Да ви изкривя гипскартон, това не беше никакъв проблем за мен. Можех да го направя на елипса или на овал. На спирала дори не беше проблем да го навия. Затова всички ми викат Картона. 
Какви времена бяха. Що пари изкарах. А колко изхарчих? Така и не се научих да ги стискам в ръка. 
– От дето дошло, там отишло – изричах и попилявах всичко.
Докато не хакнах един по главата с перфоратора.
Беше бандит някакъв. Бандит, ама караше Ферари. Да сте видели Ефраимов с Ферари? Седи си в гората там човечецът с караконджулите и пише. Ама Ферари няма. Нищо че ще го четат, след като и най-големите бандити отдавна ще са изпукали. Така е в тази държава. Това е страната на бандитите, където те цъфтят и прецъфтяват. Ръководят, управляват, вършат зулуми след зулуми, но на някой умен да каже нещо, не позволяват.
Бандитът домъкна една каса, за да държи крадените си пари в нея. Трябваше да я монтирам с дълги винтове за стената. Така и направих. Откъде да знам аз че от другата страна е Ферарито му? Така и потегли глупакът – с касата завинтена в калника на Ферарито и с половината стена. Носеше се по улицата, а всички бяха се хванали за главите. Даже форсираше. Стоях с перфоратора в ръка и аз и гледах. После дойде и ме удари. Представяте ли си, мене... Беше извършил безброй грешки през живота си, но тази беше последната. Даже не се усети как стоварих перфоратора по главата му. Онези от охраната му останаха с отворена уста. А уж трябваше да го пазят. 
Знаете ли? Оказа се че е е бил от картон. Нищо че надуваше мишци. Навярно и те са били картонени. Строполи се на земята, пририта два пъти, въздъхна дълбоко и накрая издъхна, изпускайки дълга пръдня. След това, миризлива локва тръгна от панталона му към бордюра. Не го знаехте досега, нали? Не ги гледайте че се правят на важни по телевизора. Някой ден всички ще предадат Богу дух. Ще го направят с пълни гащи и празни резервоари. Чак тогава сфинктерите и на най-големия политик ще се отпуснат. Дори лайната си не могат да вземат на оня свят, какви ти пари? Ще се преселят в отвъдното с огромно парче памук в дирника. Как иначе да стоят хората на погребението? Погребалните агенции също си имат своите малки тайни. Всички заминават с парче памук в гъза. Така казвам аз. Тогава защо крадат толкова много ли? Защото са ненормални. Луди са. Защото не са чели Ефраимов. Иначе едва ли биха го правили.
Сега съм тук, в затвора. Далеч от картонения ви свят, при строежа на който участвах. Мълчах и вдигах кули от картон, все нови и нови. Да, всичко е картон вече на този свят. Не само стените. Картонени човечета живеят в картонена кутия, управлявани от картонени управници с картонени глави. Преследват картонените си мечти, повярвали че са безсмъртни. Идва ден, в който го напускат, облечени в картонени костюми, легнали усмихнати в картонени кофчези.
Примирен съм отдавна. Повече не бих отказал нищо, предложено ми от съдбата. Лежа по цял ден на леглото и нищо не правя. Дали да не пропиша? Напоследък нещо не ми дава покой. Вглеждам се в стените на затвора. И те са картонени. Сигурен съм в това. Представяте ли си? Издават ги гипсовите фуги, разположени от край до край. Местата на винтовете различавам даже. Армировъчната мрежа прозира издайнически. Мене не могат ме залъжат. Аз съм Картона. Знам! Само трябва да отида до стената и да я ритна. Това е. От повече няма нужда.
 И за какво ми е? От другата страна е същият картонен затвор. Нищо че е по-голям. Оставам в моя малък картонен затвор. По-голям не ми е и нужен. 
Обещах си! До стените няма и да припаря.
Прочетена 1245 пъти
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре