Място за Вашата реклама

Събота, 28 Януари 2017 12:18

Ножчето със синя дръжка

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Хасан Ефраимов
Толкова много неща загубих на този свят! И като загубя още, какво?
Ножчето, дето ми го подари дядо... С него нарязах един тъпан. И галошите на Железния вол. Многократно... С него отсичах и клонки за Чакър и Чапраз. Търсих го с дни и плаках. Пребродих пътеките на прашното си детство, ала от ножчето със синя дръжка не открих и следа. После дядо ми подари друго, но то беше със зелена дръжка. Не беше със синя. Тогава разбрах, че загубиш ли веднъж ножчето със синя дръжка, никога повече няма да имаш ножче със синя дръжка. Ще имаш със зелена дръжка. Ножчето ще върши същата работа като загубеното, но няма да е със синя дръжка. Само клонки за Чакър и Чапраз не може да бъдат отрязани с него. Тъкмо решиш да отрежеш клонка и изведнъж разбираш че и тях си загубил безвъзвратно.
После и детството си загубих. Дали ако бях успял да запазя ножчето със синя дръжка, детството ми щеше да е все още с мен? Ножчетата със зелени дръжки не успяват да задържат детството! Да знаете! Убедих се сам. 
И дядо загубих. Едва ли някой повече ще ми подари ножче със синя дръжка.
Когато загубих детството си вече не плачех за загубени неща. Само тихо ме болеше. Някаква тънка игла стоеше забита някъде там, в спомените. Появи ли се мисъл и иглата леко бодваше. Нервите пренасяха болката до душата. Тя поемаше болката и заплакваше тихо. Болката на душата предизвикваше нови мисли. И така до безкрай.
После загубих и любов. Една... Две... Три... Колко бяха? Вече не помня. Тогава вървях по слънчевите улици на младостта, а навсякъде виждах само облаци. Но разбрах... Разбрах че съм създаден да губя. И свикнах да губя. Каквото и да имам, някой ден ще го загубя. Тогава, какъв е смисълът да имам? И колкото повече имам, толкова повече ще загубя. Закон! 
Вече знам – аз съм вечно губещият. И въпреки това продължавам да имам! Губя вещ след вещ, губя чувствата си, но те продължават да извират някъде от бездънните усои на душата. Колкото повече даваш, толкова повече получаваш. Колкото повече неща губиш, толкова повече неща се зараждат. Неща, обречени да бъдат загубени, за да зарадват някой друг. И вече знам, малките загуби са подготовка за една голяма загуба, която все някога ще се случи.
Вчера татко ми подари ножче. Беше със синя дръжка. Цикълът е затворен! 
Прочетена 1351 пъти
Още в тази категория: « Паразитът Възкресение »
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре