Място за Вашата реклама

Понеделник, 08 Август 2016 13:02

Дъстин Хофман – щастливо жененият бунтар на киното

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Днес актьорът навършва 79
„Известността се равнява на свободата. Това е единственото равенство, което има значение“, казва големият актьор, познал славата.

Дъстин Хофман е роден на 8 автуст през 1937 в Лос Анджелис. Пътя си в изкуството също започва там, първоначално като студент в местната консерватория. После преминава с не толкова голям успех през театралната школа в Пасадена, Калифорния, за да открие себе си в актьорското студио на Елиа Казан и Ли Страсбърг в Ню Йорк. По време на следването си работи като сервитьор, гардеробиер, болногледач в психиатрична клиника... "Това беше най-добрата ми школа за драматично изкуство", признава по-късно Хофман.

Първата си голяма роля в киното актьорът прави в "Абсолвентът" (1967) на Майк Никълс и веднага е предложен за "Оскар". Следват изпълненията на роли, характеризирани като "остро социални", но и белязани от жизнеността и човечността на Дъстин Хофман: влюбеният младеж Джон в "Джон и Мери" (1969), Джак Краб - живата история на Дивия Запад в "Малък голям човек" (1970) на Артър Пен, тихият и кротък интелигент Дейвид Самър, когото насилието превръща в насилник от "Сламени кучета" (1971) на Сам Пекинпа, каторжникът Дега от "Пеперудата" (1973), журналистът Карл Бърнстейн от вестник "Вашингтон пост", подхванал аферата "Уотъргейт" в "Цялото президентско войнство" (1976) на Алън Пакула, преследващият възмездието антифашист в "Маратонецът" (1976) на Джон Шлезинджър...

В "Среднощен каубой" с Джон Войт

Хофман е във вечна полемика с всеки и най-вече със себе си. Постоянните му високи изисквания и вкусът към дискусии са причината някои от работилите с него да го характеризират като невротик. "Не може да не се бориш - отвръща на упреците Хофман. - Това е начинът да изтръгнеш най-доброто от всеки."

Тази жажда за борба намира своята върхова изява в няколко забележителни роли, не случайно предложени за "Оскар". В началото на тази своеобразна галерия е образът на обречения от болестта скитник Рико от "Среднощен каубой" (1969) на Джон Шлезинджър, който е сякаш прелюдия към трагичната съдба на главния герой от "Лени" (1975) на Боб Фос.

В нерадостната участ на Лени Брюс, действителна личност, прочут шоумен от 50-те години, Фос и Хофман анализират механизмите, чрез които властта посяга върху едно от най-големите завоевания на демокрацията - свободата на словото. Волнодумец и безукорно точен в прицелите си, откликващ на последните новини от обществения живот в Америка, жигосващ ограничеността на политиците и тъпотата на блюстителите на реда, Лени Брюс попада в черните списъци и е принуден да изпие чашата до дъно. В този "номинационен" квартет от заглавия внася своя мощен глас и "Тутси" (1982) на Сидни Полак.

В "Рейнман" с Том Круз

Девет години по-късно идва поредното признание - вторият "Оскар", този път за "Рейнман" (1988) на Бари Левинсън - топъл, човечен, нормален филм, в който изгря звездата на невръстния тогава Том Круз. И пак девет години покой, нарушен от номинацията за главната роля в "Да разлаем кучетата" - отново творба на Левинсън.

Ведно с тези култови заглавия си върви и редовата продукция, носеща качествения щемпел на Хофман: роли на учени изследователи в "Зараза" на Волфганг Петерсен и "Сферата" на Левинсън, капитан Хук в "Хук" на Стивън Спилбърг, "Слипърс" - отново филм на Левинсън, "Жана дАрк" на Люк Бесон, комедийното изпълнение в "Запознай ме с вашите", "Пътят към Невърленд" на Марк Форстър, постановчика на "Не може да бъде!"... Така крачка по крачка Хофман се приближава към 70-годишнината си. Работейки и непреставайки да се вълнува. "Ако не споря, ако не се бунтувам - признава Хофман, - филмите ми щяха да бъдат по-различни. Не казвам по-лоши или по-добри, но сигурно е, че щяха да бъдат много по-различни."

В кадър от "Тутси"

През 1969 г. Дъстин се жени за Ан Бърн, от която има две деца – Джена Бърн и Карина Хофман Бъркхед (осиновена). Двамата се развеждат на 6 октомври 1980 г., а само шест дни след това той се жени повторно, като този път избраницата е Лиса Готсеген. Двамата са заедно до ден днешен и имат четири деца – Джейк, Ребека, Макс и Александра. Актьорът успя да пребори рака – през 2013 година претърпя сериозна операция, но подробности за болестта така и не бяха огласени.

 

Наградите за работата и признанието му в киното се подреждат в дълъг списък:

1997 - Награда "Сесил ДеМил" на наградите "Златен глобус"

1989 - "Оскар" за най-добър актьор в главна роля - "Рейнман"

1989 - "Златен глобус" за най-добра мъжка роля - "Рейнман"

1986 - Награда "Еми" за най-добър актьор - "Смъртта на продавача"

1984 - Награда за най-добър актьор БАФТА - "Тутси"

1980 - "Оскар" за най-добър актьор - "Крамър срещу Крамър"

1968 "Златен глобус" за най-обещаващ дебютант - "Абсолвентът"

БАФТА - 1970 г. най-добър актьор - „Джон и Мери“ и „Среднощен каубой“; 1969 г. най-обещаващ дебютант в главна роля - „Абсолвентът“

2003 - „Златна камера“ за цялостен принос

„Златен глобус“ -1986 г. най-добър актьор в минисериал или телевизионен филм - „Смъртта на продавача“; 1983 г. най-добър актьор в мюзикъл или комедия - „Тутси“; 1980 г. най-добър драматичен актьор - „Крамър срещу Крамър“

1996 - „Златен лъв“  за цялостно творчество

 

Заглавна снимка - trend.network

 Източник: AFISH.BG

Прочетена 7946 пъти
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре