Място за Вашата реклама

Неделя, 27 Декември 2015 09:58

Стефановден

Написана от 
Оценете
(0 гласа)
Стефановден

Днес православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – Св. Стефан.


Свети Стефан е създател на първата християнска общност, а юдеите завидели на влиянието му сред хората, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини. Най-често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, е ладуването. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото
 

 

 Честит имен ден на Венцислав, Венцислава, Венци, Венец, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефчо, Станко, Стайко, Стойко, Стоян, Стоил, Стоила, Станка, Станимир, Станимира, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Станислав, Станислава, Станчо, Стоимен, Стоичко, Стою, Стоя, Стояна, Стоянка, Таня, Теньо, Фани, Запрян, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню и на всички празнуващи днес!

Прочетена 758 пъти Последно променена в Неделя, 27 Декември 2015 10:10
Влезте, за да коментирате
Status API Training Shop Blog About Pricing © 2015 GitHub, Inc. Terms Privacy Security Contact Help
Нагоре